W niedzielę 18 marca w Zespole – Szkolno Przedszkolnym w Łącznej odbył się już VI Kiermasz Wielkanocny. Patronat honorowy objęli: Starostwo Powiatowe w Skarżysku – Kamiennej oraz Urząd Gminy Łączna. Organizatorem kiermaszu było Koło Gospodyń Wiejskich „ Łącznianie”. Mieliśmy zaszczyt gościć: Starostę Skarżyskiego p. Jerzego Żmijewskiego, Członka Zarządu Powiatu Skarżyskiego p. Bogumiłę Krawczyńską, Wójta Gminy Łączna p. Romualda Kowalińskiego, Skarbnik Gminy p. Alicję Miernik, Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Skarżysku – Kamiennej p. Jolantę Krupę. Oprócz rękodzieła artystycznego jakie mogliśmy podziwiać odbył się konkurs na najlepszą potrawę wielkanocną. Dania były przeróżne, a komisja konkursowa miał nie lada problem z wytypowaniem zwycięzcy. Sponsorami nagród byli: Bogumiła Krawczyńska, Jerzy Żmijewski oraz Urząd Gminy w Łącznej. W konkursie na potrawe wielkanocną : 

I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Gozdu za „Faszerowane żeberka”,

II miejsce zajęły KGW „ Brzezinianki” za potrawę „ Klops świąteczny z jajkiem, chrzanem i ćwikłą”,

III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich ze Skorzeszyc za „ Pasztet Wielkanocny z królika”.


Serdeczne podziękowania dla sponsorów, Dyrekcji Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Łącznej za pomoc w przygotowaniu kiermaszu oraz Koła „Łącznianie” z przewodniczącą i główną organizatorką „ Kiermaszu Wielkanocnego” p. Jolantą Żaczek.


Przepis na zwycięską potrawę wielkanocną:
„ Faszerowane żeberka”


- Jeden płat żeber wieprzowych, łopatka, podgardle, cebula, marchew, pietruszka, jajka, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, czosnek, liść, ziele.
Z żeberek wyjąć kości i chrząstki, natrzeć przyprawami i marynować co najmniej 24 godz. Łopatkę i podgardle ugotować z warzywami, i przyprawami. Zemleć, dodać surowe jajko, przyprawy i wymieszać. Kilka jajek ugotować na pół twardo, obrać. Rozłożyć płat żeber, posmarować farszem, ułożyć jajka ( całe lub połówki). Zwinąć roladę, związać nicią, obsypać bułką tartą i upiec w rękawie foliowym. Na każdy 1 kg rolady piec 1godz. w 180 stopni. Podajemy z sosem do zimnych mięs lub same.